Kezdőlap (Pitypang)

 Növény 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Növény » Pitypang


 

Pitypang

Növény  Pisztácia  Platán

Pitypang méz
Készítsünk pitypang mézet, nagyon finom és egészséges! Most itt az ideje a mézkészítésnek, mert a sok esőtől tele vannak a kertek a gyönyörű sárga virágú pitypanggal.
Hozzávalók ...


(Taraxacum) / katalógus oldal ajánlata
Cupressocyparis leylandii / Leyland ciprus
Gyorsan fejlődik, hazánk éghajlatán jól fejlődő, bevált fajta! A leyland ciprus szárazságtűrő, igénytelen örökzöld.

Pitypang
Gyermekláncfű.
Hangutánzó szó, a növény szárának szétszakításakor hallható csattanó hang alapján. Hasonló eredetű a pipacs neve is.

A gyökere, nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású. Véghígító hatása miatt sűrűvérűség ellen kitűnő.
Forrás: Vitaminsziget
vissza a címoldalra ...

A pitypangot a benne lévő keserűanyagok miatt hasznos gyógynövényként tartjuk számon. Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van.

, pongyola
Latin neve: Taraxacum officiale Weber
Termés: Kaszattermése 3-4 mm hosszú, sárgásbarna, felső részében a legszélesebb, hosszában futó bordái tüskések, a tüskék a talpheg felé egyre kisebbek.

Pitypangszövő - Lemonia taraxaci
Védett állatok: ízeltlábúak: rovarok.
Természetvédelmi értéke: 10.000 forint
Védett. Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, ősziszövőfélék családja.

pongyola , pongyola, őszi oroszlánfog, oroszlánfog
Latin név: ...

Pongyola pitypang
A gyermekláncfű szócikk alatt található a leírása.
Napi gyógynövény-határozónkban a gyermekláncfüvet (Taraxacum officinale) mutatjuk be.

méz
Kaczián Mária (dédnagymamám)
Kitűnő torokfájás ellen, de vigyázzunk ez "GYÓGYSZER", fogyasszuk mértékkel!!! ...

Pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
Pitypangról a Wikipédián
Rózsák (Rosa) ...

leveles szendvics: Salátaalapot készítünk, és a zsenge leveleket ebben megforgatjuk, majd fokhagymás pirítósokra halmozzuk. Rakhatunk rá még főtt tojáskarikákat, vékonyra szelt sajtot, apróra vágott snidlinget.

Pitypang
A pitypang (Taraxacum officinale) méltatlanul üldözött gyom! Pedig milyen szép a sárga, illatos virágokkal teli pázsit. A méhek nektárt gyűjtenek róla, remek méhlegelő, különösen a gyümölcsfák virágzását megelőzően.

A nemesített változatát nevezzük ruccolának, ami az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga.
A '' hangutánzó szó, a növény szárának szétszakításakor hallható csattanó hang alapján.
Érdekesség: ...

Pitypangos finomságok
A gyermekláncfű, avagy pitypang szervezetünket salaktalanítja, tisztán tartja, mézet, és salátát készíthetünk belőle, és a gyerekek kedvenc játéka.
Bővebben...

szirup: négy marék virágot 1 liter hideg vízbe teszek, és lassan megfőzöm. Amikor a víz bugyogni kezd, a fazekat leveszem a tűzről és egy éjszakára állni hagyom. Másnap szitára öntöm, lecsepegtetem, kinyomkodom.

Pitypang tőlevelek (Taraxacum officinale)
Illatos Ibolya (Viola odorata)
Csalán (Urtica dioica) ...

: bimbófű, békasaláta, asszonyhűség, gyermekláncfű, kikirics, láncvirág, papatyi, pimpam.
Pohánka: hajdina, haricska, szerecsenbúza.
Póréhagyma: bőrke, párhagyma.

(Pitypangos sziki sásrét)
A szoloncsák sós rétek II. osztályú sziken kialakuló, változatos kifejlődésű társulása, ...

pongyola , , kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág
A növény leírása: ...

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale Web.) Teája étvágygerjesztő, vértisztító, emésztést serkentő, vizelethajtó, erősítő, májbajokat gyógyító. Az őszi gyűjtésű növényekből kávépótszer is készül.
Gyöngyköles ...

A gyermekláncfű vagy (Taraxacum officinale) mindenfelé gyakori évelő növény, régebben nevezték még pongyola nak, tejesfű virágnak, kákicsnak, de barátfejnek vagy barátfűnek is.

Pitypang
Pitypang. Tőkocsányos, sárga virágú, fehér tejnedvet tartalmazó gyom-, ill. gyógynövény. A pongyola Pitypang (gyermekláncfű) évelő, függőleges gyöktörzsű növény.
Pocokfajok ...

A gyermekláncfű másik közismert neve: pongyola - tévesen nevezik kutyatejnek, a farkas kutyatej (Euphorbia cyparissias) mérges tejelő növény -.

(Taraxacum officinale Web.) - pongyola pitypangnak, tejesfű virág, kákics, barátfej, vagy barátfű.
Gyógyhatása: Menstruációt megelőző tünetek, fogyás, magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, rákmegelőzés, gombafertőzés ellen, emésztés-elősegítő.

Köznapi neve pongyola . Az ókori kínaiak megfázás, tüdőgyulladás, májgyulladás, hörghurut, furunkulus, elhízás, fekélyek, fogfájás, viszketés, belső sérülések kezelésére alkalmazták. Mellrákot gyógyítottak vele.

A talajfelszínre indás, elterülő, tőlevélrózsás növények fekszenek (kakukkfű, kései pitypang), föléjük a különféle pázsitfüvek, valamint kutyatej, peremizs, zsálya, csüdfű, satöbbi fajok nőnek, a virágzatok és egyes fészkesek (pl. imola), ...

(pongyola nak, tejesfű virág, kákics, barátfej, vagy barátfű).
Gyógyhatása: Menstruációt megelőző tünetek, fogyás, magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, rákmegelőzés, gombafertőzés, emésztés-elősegítő.

pimpó ma is Békés vármegyében, pimpónya Csanád vármegyében, pitypang, Taraxacum Juss., Diószegia Heuff. az őszi faj), nyelves-fészkes, tejelő, csöves száru fű, gyermekjátékul láncot lehet belőle füzni.

Kisebb vesekövek elhajtására előírt vízlökés céljára 2 evőkanálnyi levélből 1,5 liter vízzel főzetet készítenek 3 percig tartó főzéssel, negyedóra múlva szűrik, majd langyosan, éhgyomorra, az egész mennyiséget 15-20 perc alatt elfogyasztják, ...

pitypang/ irtása, mert ezek nagyon csúnyává teszik a gyepet. Ősszel az utolsó nyírás ideje szeptember vége-október eleje. Az ősz folyamán a pázsitról gereblyézzük össze a faleveleket, mert a vastag lombtakaró alatt a fű kipusztul.

Pu Gong Ying - mongol
Taraxacum mongolicum A Pu Gong Ying a mongol . Évezredek óta használatos szerte a világon. A Kínai Orvoslásban a növény föld felett lévő részeit használjuk, a gyökeret nem. Tulajdonságai: Édes és kesernyés íz,...

Bizonyára gyerekkorából mindenki emlékszik erre a kis sárga virágra, melyet szoktak még hívni pitypangnak, kutyatejnek, láncfűnek. Virágzása idején legmagasabb a hatóanyag tartalma.

Népies neve: pongyola , , kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág ...

A bíbor bársonylevél tavasszal, apró pitypanghoz hasonló fészekvirágzatot hoz, amelyet még bimbósan el kell távolítani, mert kellemetlen szagú.
A csúcshajtások visszavágásával az új levelek növekedését serkenthetjük.

A teához keverjünk össze 15 g csalánlevelet, 50 g zsenge bodzabimbóval, 15 g gyökérrel, és 50 g kankalinvirággal. Egy csészéhez egy púpos teáskanál keveréket mérjünk ki, majd forrázzuk le és hagyjuk állni kb. 3 percig.

Gyermekláncfű, Pongyola pitypang
Taraxacum officinale.
Teaként étvágygerjesztő, emésztést serkentő, epeműködést elősegítő, vizelethajtó, vértisztító, erősítő hatású, illetve májbajok kezelésére alkalmas.

A réteken, mezőkön nagy számban virít a százszorszép, a , a margaréta, a mezei zsálya, a gólyahír és még számtalan sok kedves mezei virág.

Magyar név: Kései pitypang
Latin név: Taraxacum serotinum
Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs) ...

dália, golgota virág, gyógynövény, hibiszkusz, ibolya, kamilla, Kankalin, kaporvirág, kapribogyó, karfiol, kerti sarkantyúka, Körömvirág, krizantém, Levendula, Lóhere, lonc, mályvarózsa, menta, méreganyag, muskátli, napraforgó, orgona, , ...

Lásd még: Lásd még: Gyógynövény, Saláta, Hagyma, Évelő, Rózsa

Növény  Pisztácia  Platán

 
RSS Mobile