Kezdőlap (Reumatológia)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Reumatológia


 

Reumatológia

Betegségek  Reumatoid artritisz  Reye-szindróma

Reumatológiai megbegetedések
Sjögren-szindróma, Reumatoid arthritis, Álköszvény, ...
Sebészet ...


A i betegségekről röviden
Azoknak a mozgásszervi panaszoknak a nagy része, melyek miatt a betegek orvoshoz fordulnak, döntő hányadukban az ízületeken kívüli részek, szalagok, inak, izmok megterheléséből ered, nem mindig valódi, ...

Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek fájdalmával, későbbi mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó betegségeket nevezzük. Gyakran más szervek, szervrendszerek bántalmai is mozgásszervi tüneteket okozhatnak.

Arthrosis - i megbetegedés
Olvasva: 591
Rövid leírás ...

Reumatológiai paraneoplasiás szindrómák

Számos malignoma jelentkezhet mozgásszervi kórkép formájában. Paraneoplasiás szindrómák esetén az alapbetegség és a tumor kialakulása összefügg; a daganat eltávolítása után javul a mozgásszervi status.

A i betegségeket az alábbi főbb panaszok jellemzik:
- Fájdalom
- Működési zavar
- Anatómiai elváltozás ...

A reumatológiai betegségek királynője
A beltéri ruhaszárítás átka
Hirdetés ...

A i kórképekhez sorolandó krónikus gyulladás elsősorban a férfiak betegsége. ...

Reumatológiai, ideggyógyászati vizsgálat, röntgenfelvétel, szükség esetén mágneses rezonanciás vizsgálat (MRI) tisztázhatja a diagnózist.
Kezelés ...

i kezelésre nem reagáló makacs mozgásszervi panaszok
Csontfájdalmak, pathologiás törés
Epilepsiás roham, agyi góctünet, fejfájás, hányás ...

Reumatológiai betegségek gyógyszeres kezelése
Gyulladt ízületek
Fókuszpontban: a gerincpanaszok ...

i formák

A fertôzést követôen néha hetekkel, többnyire hónapokkal-évekkel ízületi gyulladások keletkezhetnek. Legjellemzôbb a térdízület jelentôs folyadékgyülemmel járó, de viszonylag fájdalmatlan duzzanata.

reumatológia
Cikkajánló
10 dolog, ami miatt csontjainak segítségre lehet szüksége!
Kalcium - a sokoldalú elem
A csont életére ható hormonok ...

- mozgásszervi betegségek , ORFI , biológiai terápia , OEP ,
Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel!
A rovat legnépszerűbb hírei ...

reumatológia
a mogásszervi betegségekkel foglalkozó tudományág.
revakcináció ...

A i betegségek között két csoportot különböztethetünk meg, a gyulladásos kórképeket és a degeneratív eredetű megbetegedéseket.

A reumatológiai megbetegedéseket - durva közelítéssel - a gyulladásos eredetű ízületi, a porc elhasználódásával járó kopásos és a csontritkulás betegségeinek három nagy csoportjába oszthatjuk.

A i megbetegedések egyik legsúlyosabb, legnagyobb fájdalmakkal járó formája a reumatoid artritisz (RA), vagy krónikus sokízületi gyulladás.

14 Reumatológia
1400 reumatológia és fizioterápia 1401 reumatológia 1402 fizioterápia (orvosi szakképesítéssel) 1404 menopauza és oszteoporózis rendelés - *sze*
15 Aneszteziológiai és intenzív betegellátás ...

Egyéb i kórkép
SLE, SSc, juvenilis idiopathiás arthritis, kevert kötőszöveti betegség, idiopathiás vasculitis
Egyéb gyulladásos kórképek ...

További Reumatológiai megbetegedések
Nem gyulladásos eredetű ízületi elváltozás
Reuma ...

Országos i és Fizioterérpiás Intézet Allergológiai és Klinikai Immunológiai Osztály Budapest
TÁPLÁLÉK ALLERGIÁK KEZELÉSE ÉS PREVENCIÓJA A KÖVETKEZŐ ÉVTIZEDBEN
ALLERGIZÁLNAK-E GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT TÁPLÁLÉKAINK? *
NÉKÁM KRISTÓF DR.

Systemás reumatológiai kórkép, melyre a gerinc és a nagyízületek gyulladása jellemző.

Egyes, a i megbetegedésekben alkalmazott gyógyszerek súlyos mellékhatást okozhatnak a szemen (például szürkehályog), amelyre az orvosnak gondolnia kell.
Hírlevél
Szavazás ...

Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet
Debrecen
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Reumatológiai és Immunológiai Tanszék ...


Kézsebészet
A betegség leírása
A könyökízület megerőltetéséből adódó fájdalom, ami a felkarcsont könyökízület alkotásában részt vevő ún. laterális epicondilusánál jelentkezik.

Kategória: Reumatológiai megbetegedések
megosztás
Rövid leírás
(másnéven: Mikulic-Sjögren-szindróma, Gougerot-Sjögren-szindróma, autoimmun-exokrinopathia, dakryosialoadenopathia atrophicans) ...

szakterület , Fizioterápia
leírás
A betegség leírása ...

A legutóbbi reumatológiai kongresszuson egyértelmű kapcsolatot mutattak ki az iskolai végzettség, és a csípőfájdalmak között. Az okok egyértelműen a munkavégzésre vezethetők vissza, bár a géneknek is jelentős szerepe van.

professor i szaktekintély, a nyak és térd reumás izületi gyulladások kezelését végezte két csoporton.

* A szénsavas vizet reumatológiai megbetegedésekre vagy általános fürdőzésre ajánlják. Megtalálható Budapesten, Zalakaroson és Gyulán.

Specifikus i gyógyszereknek nevezik azokat, amelyek az adott kóros folyamat okait befolyásolják, ellentétben az előzőekben említett tüneti szerekkel. Ilyenek a súlyos sokízületi gyulladás kezelésében alkalmazott gyógyszerek.

Gyulladásos reumatológiai betegségek (időskori reumatoid artritis) idős korban is előfordulnak: az immunrendszer öregedése miatt csökkent az immunválasz, ezért nehezebben felismerhető aspecifikus tüneteket mutathatnak, és enyhébb lefolyásúak.

Mozgásszervek: i és ortopédiai panaszok, izom- és ínpanaszok, teniszkönyök, vállmerevedés, lumbágó, porckorongsérv (nem műtét helyett!), gerincműtét utáni rehabilitáció, ficamok, izomhúzódások, köszvény.

A második leggyakoribb gyulladásos reumatológiai betegség a spondylitisz ankylopoetica, régi nevén a Bechterew-kór, amely a gerincet, s elsősorban a csípő-, a váll- és térdízületeket támadja.

Kialakulhat egy-egy betegség következtében is, mint például vese-, bél- vagy májbetegség, gyulladásos i kórképek, vagy haematológiai betegségek esetén.

Egy ideig az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet belgyógyász főorvosaként, s egyben főigazgató-helyettesként tevékenykedett. 1985-ben tért vissza a SOTE III. számú Belgyógyászati Klinikájára, amelynek máig igazgatója.

A lenmagolaj gyulladásgátló hatása révén a bőrfarkas - pillangószerű bőrpírral jelentkező i betegség - és a köszvény kezelésében is segít. Emellett az epekő kialakulásának megelőzésében, sőt, annak feloldásában is szerepet játszik.

Hiányosak az adatok az osteoporosisból eredő fájdalom miatt elvégzett ambuláns ellátási események számáról is a háziorvosi és különböző szakorvosi (reumatológiai) rendeléseken.

00-ig csontritkulás-szűrés, i szakvizsgálattal: ez a szűrés a háziorvosi praxishoz tartozó, 55 év feletti hölgyek számára vehető igénybe, akik 3 éven belül csontritkulás-vizsgálaton nem voltak, ill.

Lásd még: Lásd még: Reuma, Szindróma, Fekély, Cukorbetegség, Diabétesz

Betegségek  Reumatoid artritisz  Reye-szindróma

 
RSS Mobile