Kezdőlap (Hashártyagyulladás)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Hashártyagyulladás


 

Hashártyagyulladás

Betegségek  Hashajtó  Hashártya-gyulladás

Hashártyagyulladás
A hashártya két vékony, sima felszínű lemeze a hasfal belső felszínét illetve a hasüregben elhelyezkedő szerveket vonja be. A lemezek teljes felszíne körülbelül két négyzetméter.A hasüreg falát és a hasi szerveket borító [hashártya]? gyulladását fertőzés (pl. hasi tályog), sérülés vagy olykor valamilyen betegség okozza. Tünetei közül a has fájdalom, a [puffadás]?, a feszülés érzés, a láz, a [hányinger]?

Hashártyagyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

A (peritonitisz) és tünetei
A hashártya egy ér- és nyirokerekkel sűrűn átszőtt szövet, mely egyrészt a hasfal belső felületén hoz létre 'bélést', ...

Hashártyagyulladás különböző hasi megbetegedések következménye lehet. Gyermekeknél valamilyen hasüri fertőzés (pl. vakbélgyulladás, bélkiboltosulás gyulladása, fekélybetegség következtében kialakult bélátfúródás,) következtében alakul ki.

- lásd Peritonitis
Hasüregtükrözés (laparoszkópia, LSC, laparoscopia) - Olyan technika, mely lehetővé teszi a sebészeknek, hogy nagyobb műtéti beavatkozás nélkül megvizsgálják, megtükrözzék a hasüreg belsejét.

Hashártyagyulladás
a hashártya, a hasüreg és a zsigerek egy részét bélelő savós hártya gyulladása.
Heveny ...

az üreges szervek perforációja esetén (vastagbéldaganat, féregnyúlvány, divertikulum, gyomor és nyombélfekély) következik be, intenzív hasi fájdalom, többnyire deszkakemény has, a bélműködés leállása, láz, hányás jellemzi, ...

hashártyagyulladás - peritonitis, peritonitis
Hashimoto-szindróma - diffúz krónikus autoimmún pajzsmirigy gyulladás,
Hashimoto-thyreoditis - diffúz krónikus autoimmún pajzsmirigy gyulladás, ...

A (peritonitisz) a hasüreg és az azt borító nyálkahártya gyulladása, és általában fertőzése is.

Hashártyagyulladás
A beteget nem szükséges alaposan megvizsgálni, ha azonnali műtétet szükséges végrehajtani és a súlyos állapot okát a műtét is megmutathatja. A késedelem szövődményekhez és magasabb halálozási arányhoz vezethet.
Bélelzáródás ...

, bélátlyukadás, hegesedés, bélösszenövés, letokolt hasüregi tályog, anyagcserezavar, hasűri gyulladás
Hernia diaphragmatica congenita (rekeszsérv)
Megjelenés: ...

Hashártyagyulladás.
Találatok Magyarázat
adhesiv peritonitis
fibrines exsudatummal járó forma, amely a belek és az egyéb szervek egymáshoz tapadását okozza.

Májzsugor, - Ellentmondó vélemények
Májcirrózis, diéta
Májzsugor - Őssejtek szaporodásának elősegítése ...

A fertőző gócból - amely lehet egy tályog, tüdőgyulladás, hashártyagyulladás, de akár vesemedence-gyulladás is - a kórokozók vagy azok mérgező termékei - a toxinok - a vérbe jutnak, ahol aktiválják a szervezet védekező rendszerét.

- Gyulladásos megbetegedések, például akut gastroenteritis, hasnyálmirigy gyulladás, fekélybetegségek, ...

Ezért ilyenkor legtöbbször kialakul a hashártyagyulladás, aminek törvényszerű velejárója a belek működésének átmeneti leállása.

esetén, illetve, ha a gyulladásos szakasz elzárja a belet, sürgős műtétre kerülhet sor. Operációra lehet szükség akkor is, ha a betegség nem gyógyul antibiotikum és a bél nyugalomba helyezése ellenére sem.

A kezelés leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a hashártyagyulladás. Oka a hasüregbe jutott baktérium, gomba, mely leggyakrabban a katéteren keresztül, ill. a mellett jut a szervezetbe.

A fekély átlyukadása (perforációja) heveny hasi katasztrófát, t okoz, elviselhetetlen fájdalommal jár, és azonnali műtétet igényel. Az évek óta fennálló, illetve többször kiújult nyombélfekély gyakran hegesedik.

Ez a magyarázata, hogy nem csak a bőr sérülései okozhatnak fájdalmat, hanem a belső szerveink sérülései, betegségei is (epekő, vesekő, érszűkület, szívinfarktus, hashártyagyulladás, bélbetegségek stb.).

Az előrehaladott appendicitis következménye lehet vagy hasűri tályog képződése, ami ritkán bélelzáródást is okozhat. Ezek az amúgy is elvégzett műtét során megoldást nyernek.

Ha a bél kilyukad, perforál és hashártyagyulladás lép fel, azonnali műtétet kell végezni. A kérdéses bélszakaszt eltávolítják, ideiglenes kivarrást képeznek a hasfalra (kolosztóma), a bélvégeket későbbi műtéttel egyesítik, a hasfalat visszazárják.

A perforáció nyomán a betegség körülhatárolt, majd diffúz, kiterjedt irányába fejlődik, magas lázzal, hasi izomvédekezéssel (défčnse, ejtsd: defanz) jár, azaz a hasfal izmai reflexesen megfeszülnek, ...

Ezek átfúrhatják a gyomor falát, így a gyomortartalom kifolyik a hasüregbe, ami hashártyagyulladáshoz (peritonitisz) és kínzó fájdalomhoz vezet. A kialakult súlyos állapotot a hasfali izomzat feszessé válása jellemzi, és azonnali műtétet igényel.

A széklettel szennyezett hasüregben, sal kísért, átfúródott daganatot rendkívül nehéz lehet az onkológiai szabályoknak megfelelő radikalitással eltávolítani.

Hashártyagyulladás. A legmélyebb fekély átlyukaszthatja a gyomor falát, ilyenkor a gyomorból sav jut a hasüregbe, hirtelen fellépő, késszúrásszerű, erős fájdalmat okozva.

De megjelenhet hirtelen magas lázzal, tüneteivel is. A betegség a vastagbélre korlátozódik. Jellemző, hogy a betegnek napi 10 vagy több alkalommal kínzó fájdalmak közepette kell székletet ürítenie.

Heveny, hirtelen, rohamos: akut hashártyagyulladás, feszült, kiélezett: akut politikai helyzet, sürgető, égető: az ügy már nagyon akuttá vált.
A latin acutus (éles, hegyes, csípős) szóból, töve az acuere (hegyez, köszörül) ige az acus (tű) nyomán.

A májbetegek fogékonyak különböző fertőzésekre, mint például tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések, , nyelőcső gombásodás. A betegség életveszélyes szövődményei a nyelőcsővérzés, a hasvízkór, a májkóma.

Műtétre kerül sor, ha a kiterjedt gyulladás a bélfal átlyukasztásával tályogot, vagy hashártyagyulladást okoz.

: bélelhalás, perforáció, ) vezető hasi folyamatokat, amelyek sürgős műtétet igényelnek.
Az ilyen betegségek (pl.: féregnyúlványgyulladás, bélelzáródás, gyomor-bélperforáció stb.) vezető tünete a fájdalom.

Az akut gyulladás az epehólyag kilyukadását és hashártyagyulladást okozhat, ami sürgős műtéti beavatkozást igényel.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

Â- varratelégtelenség, mely miatt a hasüregbe jutó béltartalom t vagy letokolt hasüregi tályogot, ezeken keresztül általános fertőzést okozhat, ...

Ha a fekély perforál - ami inkább a nyombélfekélyekre jellemző -, súlyos hashártyagyulladást okozhat, mely az esetek egy részében halálos kimenetelű.

A máj nagyobb mértékű szakadása következtében a hasüregbe vér és epe kerülhet, ami a sokkon kívül fatális kimenetelű t okozhat. Röviddel a sérülés után fájdalom és sokk tünetei alakulnak ki.

Gyomor-bélrendszeri vérzés ", Hasi tályogok ", Bélelzáródás ", Bélhűdés ", Féregnyúlvány-gyulladás ", Hashártyagyulladás ", Isémiás vastagbélgyulladás "
Vissza Főoldalra ...

A legrosszabb esetben a kizáródott bél elhal, kilyukad és hoz vezet.

A fertőzés a hasüregbe terjedhet, hashártyagyulladást okozhat. A petefészkek általában ellenállnak a fertőzésnek. A fertőzés általában elzárja a petevezetéket, amelynek meddőség lehet a következménye! ...

Szövődmények Ha ez a probléma nem lesz gyorsan diagnosztizálva és kezelve, a gyulladt és elzáródott vakbél kiszakadhat, ezáltal a genny a vakbélből a hasüregbe kerül. Ez t okoz, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Hányás, Elzáródás, Fekély, Antibiotikum

Betegségek  Hashajtó  Hashártya-gyulladás

 
RSS Mobile